Kako korak za korakom izbrisati račun na Instagramu
Instagram račune je mogoče izbrisati v nekaj sekundah, pri čemer se s platforme odstranijo vse fotografije in videoposnetki. Uporabniki, ki želijo svojo vsebino le začasno skriti pred javnostjo, lahko svoj Instagram račun tudi deaktivirajo.
Zavedajte se, da lahko vsakdo ogleda, shrani in kopira vse vsebine, ki jih objavite na internetu. Tudi če izbrišete svoj profil na družbenih omrežjih, vključno z vsemi podatki, ni nobenega zagotovila, da bodo vaše slike in videi popolnoma izginili iz spleta. Ponudniki, kot je Instagram, izbrišejo podatke le s svojih strežnikov, vendar nimajo nobenega vpliva na strežnike drugih platform. Ko se slike ponovno pojavijo drugje, jih uporabniki pogosto ne morejo izbrisati. Internet nikoli ne pozabi! Več informacij o varni rabi družbenih omrežij najdete v našem članku o družbenih omrežjih in nevarnostih, ki jih predstavljajo.
Kako onemogočiti svoj Instagram račun v brskalniku
Instagram uporabnikom omogoča, da začasno onemogočijo svoje račune. To pomeni, da če želite svojo vsebino za kratek čas umakniti iz spleta, vam ni treba iti tako daleč, da bi račun izbrisali, saj bi ga v tem primeru ni bilo mogoče več obnoviti.
- Prijava: Odpri Instagram v brskalniku in se prijavi z računom, ki ga želiš začasno onemogočiti.
- Odprite meni »Lastništvo in nadzor nad računom«: Kliknite na gumb »Več« > »Nastavitve« > »Center računov« > »Osebni podatki« > »Lastništvo in nadzor nad računom«, da odprete nastavitve računa svojega Instagram profila.

- Izberite »Deaktiviraj račun«: V nastavitvah svojega računa na Instagramu boste našli možnost za deaktivacijo ali izbris. Kliknite na možnost »Deaktiviraj« in izberite račun, ki ga želite deaktivirati. Nato kliknite na »Deaktiviraj račun«.

- Navedite razlog za deaktivacijo: Sistem vas bo pozval, da vnesete geslo. Da bi deaktivirali svoj Instagram račun, morate najprej navesti razlog.

Čeprav je za deaktivacijo računa na Instagramu potrebna utemeljitev, odobritev ponudnika ni potrebna.
Glede na razlog, ki ga navedete za željo po onemogočenju računa, vam bo Instagram v razdelku za pomoč na tej platformi za družbena omrežja predlagal ustrezne članke. Ti lahko vsebujejo rešitve za vašo težavo.
- Zaključite postopek deaktivacije: Če kljub predlaganim rešitvam težav še vedno želite deaktivirati svoj račun, postopek zaključite s klikom na gumb »Deaktiviraj račun«.

Po onemogočenju računa bo vaša stran na Instagramu začasno onemogočena, vključno z vsemi fotografijami, komentarji in všečki. Vsebina bo ostala skrita, dokler računa ne boste ponovno aktivirali s ponovnim prijavo.
Če je bil vaš Instagram račun uspešno onemogočen, lahko zaradi tehničnih razlogov ponovna aktivacija traja nekaj ur.
Kako trajno izbrisati svoj Instagram račun v brskalniku
Če želite, da se Instagramov račun trajno izbriše iz spleta, je postopek podoben. Upoštevajte pa, da izbrisanega Instagramovega računa ni mogoče obnoviti.
Razmišljate o izbrisu svojega profila na Instagramu, ker vam na tej družbeni mreži ni uspelo vzpostaviti stikov s toliko ljudmi, kot ste načrtovali? V tem primeru vam priporočamo našo serijo vodnikov»Instagram za podjetja«. S več kot 800 milijoni uporabnikov je ta fotografska mreža eden najbolj znanih in najpogosteje uporabljanih komunikacijskih kanalov na svetu. Več kot 25 milijonov podjetij uporablja Instagram za promocijo izdelkov in storitev, povečanje prepoznavnosti blagovne znamke ali izboljšanje svoje podobe.
- Nastavitve dostopa: Najprej odprite meni »Lastništvo in upravljanje računa«, tako kot pri deaktivaciji računa.
- Izberite možnost brisanja: Ko ste tam, izberite možnost »Izbriši račun«.

- Navedite razlog: Po vnosu gesla boste morali navesti razlog za izbris računa Instagram, tako kot pri njegovi deaktivaciji.
- Potrdite izbris: Potrdite, da želite izbrisati svoj račun, tako da kliknete gumb »Izbriši račun«.

Tako kot pri brisanju računa na TikToku ima tudi brisanje računa na Instagramu trajne posledice.
Trajno izbrisanje tvojega Instagram računa pomeni, da:
- Vse vaše slike, shranjene na platformi družbenih omrežij, bodo izbrisane.
- Vsi vaši sledilci ter všečki in komentarji k slikam bodo izgubljeni.
- Ko bo vaš račun izbrisan, bo vaše uporabniško ime na voljo drugim.
Preden se odločiš za ta drastičen korak, se prepričaj, da je to res tisto, kar želiš.
Za uporabnike, ki želijo narediti varnostno kopijo svojih podatkov, ponudnik omogoča funkcijo prenosa. Najdete jo v meniju »Nastavitve«, »Zasebnost in varnost«, »Prenos podatkov«. Prenesena datoteka vsebuje vse vaše slike, videoposnetke in zgodbe ter komentarje, podatke o profilu, povezave, iskalna poizvedovanja in sporočila iz klepeta v formatu JSON.
Kako izbrisati ali deaktivirati Instagram račun v aplikaciji
Podobno kot v brskalniku lahko svoj račun izbrišete ali deaktivirate tudi v aplikaciji Instagram. Tudi za to je potrebnih le nekaj korakov.
- Odpri nastavitve: Pojdi na »Nastavitve in dejavnosti« > »Center za račune« > »Osebni podatki« > »Lastništvo in upravljanje računa«.

- Izberite postopek: Tapnite gumb »Deaktivacija ali izbris« in nato izberite ustrezen račun. Sedaj, tako kot v brskalniku, se odločite, ali želite račun deaktivirati ali ga trajno izbrisati.

- Navedite razlog: Vnesite geslo, da nadaljujete, nato pa izberite razlog za izbris ali deaktivacijo.

- Potrjitev postopka: Izbris/deaktivacijo potrdite s klikom na ustrezni gumb.